Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fred Astaire

2009.03.25

Fred Astaire 1899-ben született Nebraskaban egy osztrák sörmester második gyermekeként. Fiatalemberként egyszerű életet élt, senki sem gondolhatta róla, micsoda sztár lesz majd egyszer. Művészi karrierjét relatív korán kezdte, nővérével, Adellel lépett fel. Szüleiktől már fiatal koruktól kezdve professzionális táncoktatást kaptak. 1905-ben a testvérpár Vaudville-ben lépett fel, és elsöprő sikert arattak. 1917-ben leszerződtek a Brodwayen. Ez volt a legnagyobb megtiszteltetés, amiben valaha reménykedtek-nem tudatosult bennük, hogy mindez csupán a kezdet volt. Az akkori kritika azt írta róla, hogy úgy táncol, mintha nem lennének csontjai. Számos zenés produkcióban együtt léptek fel szerte a világon, sikert sikerre halmozva. Végül Adele úgy döntött, hogy férjhez megy, s ezzel búcsút mond a színpadnak. Igy maradt Fred Astaire magára, s kellett megpróbálnia önállóan boldogulni. Testvérét mindenki tehetségesebbnek tartotta nála.

Mikor belevágott a filmezésbe, már ünnepelt sztár volt. Mindjárt az elején együtt válogatták be egy filmbe (Flying down to Rio) Ginger Rogers-szel, egy régi vaudiville-i ismerősével. Ez a táncos duó legendássá vált, elvarázsolta közönségét. Tánca könnyűnek tűnt, azonban ez nem így volt. Astaire perfekcionista volt, mind a tánc, mind a zenés produkciók tekintetében: folyamatosan a koreográfiákon dolgozott, biztos akart lenni abban, hogy tökéletes legyen. „ A tánc egy kemény munka. Nem lehet csak leülni és megnyugodni, hogy menni fog. Sokáig tart, míg egy tánc tökéletes lesz, amivel valami emlékezetest alkothatunk. Mindig igyekszem olyannyira tudni a tánc összes lépését, hogy ne kelljen azon gondolkodnom, mi lesz a következő mozdulat. És akkor tudom, hogy uralni tudom a táncparkettet.”

Fred és Ginger hosszú éveken át együtt dolgozott, összesen kilenc filmben énekeltek és táncoltak együtt. Számos híres amerikai dalszövegszerző szeretett volna velük dolgozni, mint pl. Jerome Kern, Irvine Berlin, Cole Porter, valamint George és Ira Gershwin. Végül elváltak útjaik, de Fred továbbra is ünnepelt csillag maradt. Összesen 40 egyéb filmben szerepelt, és olyan hírességekkel táncolt együtt, mint Rita Hayworth, Eleanor Powell, Judy Garland, Cyd Charisse és Leslie Caron. Minden egyes film előtt kb. 6 hétig dolgozott táncpartnerével a lépéseken. Azt is megtervezte, hogy a kamerák milyen szögből vegyék őket. Korábban az operatőrök a táncosok testének csak egy részét mutatták, miközben táncoltak. Astaire ezt nem engedélyezte Azt akarta, hogy a mozinézők teljes alakos táncost lássanak. Ezenkívül nem engedte, hogy bármilyen kameratrükkel mozgása finomabbnak, vagy gyorsabbnak tűnjön.

Idősebb korában is aktívan dolgozott. Nem csak táncos filmekben szerepelt. Az On the beach-ben drámai szerepet osztottak rá, valamint az It takes a Thief nem táncos tévésorozatban is szerepelt.

1959-ben az America’s Motion Picture Academy díját kapta filmes munkájáért. A televízió ipartól szintén számos díjat kapott különböző tévé műsoraiért.

Fred Astaire első feleségével Phyllis-szel három gyereket nevelt fel. Felesége 1954-ben meghalt. Astaire 20 évvel később ismét megnősült, a versenylovas Robin Smith-t vette el.

Végül több, mint 70 évesen,1970-ben fejezte be táncos karrierjét. Úgy vélekedett, hogy egy táncos nem táncolhat örökké. Nem akarja sem a közönséget, sem magát kiábrándítani. Ezt követően egyetlen egyszer táncolt még a nyilvánosság előtt, a That’s entertainment második részében, Gene Kellyvel.

1987. június 22-én 88 évesen hunyt el.